Är du förberedd?

Skriven av Moderatkvinnorna on . Posted in Nyheter

De flesta vet inte vad det innebär om hemmet/staden blir strömlöst i flera timmar eller i värsta fall, flera dygn. Har du ej tappat upp vatten eller har kontanter att handla med, så blir tillvaron ganska så snabbt problematisk.

I dag så tar vi allt för givet, att det ska gå att få vatten ur kranen, laga mat på spisen, ladda mobilen i strömuttaget eller ta ut pengar ur bankomaten. Och bostaden kyls ned väldigt snabbt, då är det bra att ha kunskapen om hur och vad man ska göra. Alla dessa självklarheter försvinner vid ett strömavbrott. Vet du var närmaste skyddsrum finns eller vilket telefonnummer man ska ringa för information? Vet du vad Hesa Fredrik är?

Moderatkvinnornas nationella styrelse har sen över ett år en arbetsgrupp för civilt försvar och krisberedskap då vi anser att detta kommer bli en framtida utmaning och att det är något som varje medborgare bör känna till. Vi tror även på medborgarens delaktighet vid kris i närområdet., te x om det blir en stor skogsbrand, eller enorma översvämningar.

Vi tycker att medborgaren ska ha ett volontäruppdrag genom att tidigare ha anmält detta till en volontärbank inom kommunen eller aktuell myndighet. Då kallas dessa in och professionen kan fokusera på det som egentligen är deras huvuduppgift. Vi har idag flera bra frivillighetsorganisationer, men vi vill dra detta ännu längre, så det finns ett en samlad bild av vilka intressen/kunskaper man har anmält. Med det kan man styra upp en räddningsaktion snabbt och effektivt.

Eftersom vi tror på den enskilde individens kapacitet så vill vi se till att man också är förberedd i händelse av kris; både vad gäller vart man ska ta vägen för att bidra, samt avseende sin egen försörjning i 72 timmar. Vi tror att en sådan kunskap är livsviktig att ha, och vill också att den ska vara en obligatorisk del i grundskoleutbildningen för att det har ett värde för individen att ha med sig denna kunskap ut i livet samt för att bidra till samhället på bästa sätt.

 

Civila försvars- och krisberedskapsgruppen Moderatkvinnorna

Åsa Wackelin, ordförande, Skövde

Marie Oudin, Kristinehamn

Zarah Sjökvist Vallentuna

Marianne Kock, Lysekil

Joanna Sjölander, Norrköping